Co jeść, by mieć piękną skórę?

kobieta je cytrynę, co jeść, żeby miec piękną skórę?

Każda z nas chciałaby móc cieszyć się idealną cerą, pozbawioną przebarwień, zmian trądzikowych, szarości. Stosujemy liczne kosmetyki i kremy, by doprowadzić skórę do porządku, ale często one po prostu nie działają tak, jak byśmy chciały. Zapominamy jednak, że o skórę warto zadbać od wewnątrz, a więc tym, co jemy.

Warto przypomnieć sobie zdanie „jesteś tym, co jesz”, kiedy kolejny raz będziemy narzekały na stan naszej skóry. To, jakie pokarmy przyjmujemy, odbija się na kondycji naszej cery. Im więcej przetworzonego jedzenia pełnego cukrów i groźnych tłuszczów, to gorzej dla nas i naszego wyglądu.

Dlatego dziś zastanowimy się, co powinnyśmy jeść, by móc cieszyć się skórą pozbawioną pryszczy, promienną, o zdrowym kolorze i gładką.

witamina C w cytrynie i cytrusach

GŁADKA SKÓRA – jedz witaminę C

Okazuje się, że nasz organizm sam z siebie nie produkuje witaminy C, dzięki której skóra może cieszyć się gładkością i subtelnością, a poza tym całkiem niezłym nawilżeniem. Dlatego właśnie musimy jej dostarczać same, najlepiej w postaci naturalnej. Chodzi oczywiście o owoce i warzywa, które tej witaminy zawierają sporo. Jedzmy więc sporo cytrusów, truskawek, brokułów i papryki chili.

SKÓRA O ZDROWYM KOLORZE – jedz beta-karoten

Jak powszechnie wiadomo – betakaroten odpowiada za prawidłową barwę naszej cery. Możemy dzięki niemu pozbyć się brzydkich przebarwień oraz nieestetycznej bladości. Znowu wystarczy dostarczać organizmowi odpowiednich produktów – takich jak na przykład zielone oraz czerwone warzywa. Zawierają one specjalny przeciwutleniacz, który spowalnia proces starzenia się skóry.

SKÓRA BEZ PRYSZCZY – jedz zboża

Dobrym sposobem na zagwarantowanie sobie skóry pozbawionej trądziku jest jedzenie wieloziarnistych produktów. Mowa tu głównie o pełnoziarnistym chlebie, płatkach owsianych czy otrębach. Dzięki temu, że nie są przetworzone, nie wpływają na nasze hormony i w efekcie przykre dla nas pryszcze nie tworzą się.

ziarna zbóż z mlekiem

SKÓRA PEŁNA BLASKU – jedz żelazo i cynk

Nie od dziś wiadomo, że cynk oraz żelazo mogą pomóc nam zachować promienną cerę w bardzo łatwy sposób. Wystarczy spożywać dużo ziaren zbóż, wieprzowiny oraz drobiu. Żelazo bierze udział w transportowaniu tlenu w krwi a więc sprawia, że skóra nie jest blada. Cynk natomiast przetwarza kwasy tłuszczowe i sprawia, że nasza skóra zyskuje blask i odświeżenie.