Czy ketchup wpływa na nasze zdrowie?

Jemy z nim frytki, hamburgery, pizzę, tosty. Ketchup – czy jest tylko smacznym dodatkiem do znanych powszechnie dań i fast foodów? Czy może posiada jakieś nieznane ogółowi właściwości, które wpływają na nasze zdrowie?

Niezależnie od tego, czy lubimy ketchup, czy też nie, powinniśmy od czasu do czasu zawrzeć go w swojej diecie. Mowa tu jednak o ketchupie pozbawionym konserwantów i szkodliwej chemii. O ketchupie, który powstaje z prawdziwych pomidorów i smakuje prawdziwie.

Jakie właściwości taki wytwór posiada? Czy sos ketchupowy możemy wykorzystać w sposób inny niż dotychczas znany?

ketchup jaki ma składCo takiego zawiera w sobie ketchup?

Okazuje się, że popularny na całym świecie sos jest całkiem niezłym źródłem witaminy C oraz E, które odpowiadają za wzmocnienie odporności organizmu oraz chronią nas przed stresem oksydacyjnym i niepożądanym działaniem tak zwanych wolnych rodników. Dodatkowo w ketchupie znajdziemy również likopen, a więc przeciwutleniacz. Ciekawostką jest fakt, że składniki te połączone w jedność działają znacznie mocniej, niż jakbyśmy je przyjmowali osobno. Koniecznie należy jeść ketchup podgrzany – wtedy działanie wyżej wymienionych jest jeszcze bardziej aktywne.

Podsumowując – dzięki ketchupowi możemy cieszyć się naprawdę dobrą odpornością organizmu, mocniejszym sercem oraz sprawniej działającym układem krwionośnym. Wielbiciele naturalnego ketchupu nie muszą się również martwić o zbyt wysoki cholesterol (o ile odżywiają się zdrowo – sam ketchup nie zapewni nam ochrony przed złym cholesterolem).

piękna kobieta, ładny koloryt cery, zdrowa skóra

Czy można wykorzystać ketchup w kwestiach urodowych?

Oczywiście! Może to niezwykłe, ale z ketchupu da się stworzyć całkiem efektywną maseczkę do twarzy. Pozytywne działanie na skórę tego popularnego dodatku zauważa się głównie w efektach gładkości oraz ujędrnienia naszej twarzy. Warto wiedzieć, że poza kojącym działaniem na skórę, ketchup wykazuje również spektakularne oddziaływanie na włosy. Wiele kobiet stosuje go jako odżywkę, ciesząc się odżywionymi i lśniącymi fryzurami.

Kto by się spodziewał, że tak niepozorny kuchenny dodatek może okazać się niecodziennym dostarczycielem witamin i przeciwutleniaczy. Na podziw zasługują również korzyści, jakie ów sos przynieść może naszemu pięknu.