Uroczystości rodzinne są wpisane w naszą tradycję i kulturę. Suto zastawione stoły to często wyznacznik udanego przyjęcia. Lubimy się również gościć w domach z najbliższą rodziną lub znajomymi. Stare polskie przysłowie mówi, że czym chata bogata, tym rada. Polska gościnność zdecydowanie lubi zastawione stoły – tego nie możemy się wyprzeć. Te stoły nie tylko smakują, ale także wyglądają.
Nie o jedzeniu jednak będzie
Smaczne jedzenie musi mieć piękną oprawę. Nakrycia i dekoracje stołu zapewniają odpowiedni klimat i estetykę całego przyjęcia. Składa się na nie kilka obowiązkowych elementów, których po prostu nie może zabraknąć na stole:
– Obrusy, serwety, bieżniki – nic tak nie psuje wrażenia, jak kiepsko wyprasowane obrusy. Nakrycia i dekoracje stołu muszą charakteryzować się dobrym gustem i wyjątkową jakością. Śnieżnobiałe obrusy i serwety, czasem nawet ręcznie haftowane, nie mogą mieć żadnych niedoprasowanych fałdek, bo to po prostu psuje całe wrażenie. Obrusy z naturalnych tkanin, jak na przykład len, prasuje się trudno, jeśli więc nie lubimy tej czynności, to z powodzeniem można wybrać taki ze sztucznych tkanin, które piorą i prasują się o niebo lepiej. Zdecydowanie łatwiej też usunąć z nich ewentualne plamy.
– Zastawa stołowa – to nakrycia i dekoracje stołu, które często przekazuje się w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Dobrej jakości porcelana prezentuje się wyjątkowo podczas każdej uroczystości. Często wyciągana tylko na szczególne okazje, jest zdecydowaną ozdobą każdego stołu. Niektórzy gustują w całkowicie neutralnej, w jednym kolorze – ona również świetnie sprawdza się w rozmaitych stylizacjach.
– Sztućce – to szczególne nakrycia i dekoracje stołu, choć z nimi jest podobnie, jak z porcelaną. Posiadamy zwykle jeden lub dwa reprezentacyjne komplety, które wyciągamy na szczególne okazje. Warto wtedy zainwestować w takie naprawdę dobrej jakości. W końcu służą przecież całymi latami.
– Szkło – szklanki i kieliszki – tutaj jest niezwykle duży wybór kolorów i fasonów, można wybrać zupełnie neutralne lub rozejrzeć się za niezwykle oryginalnymi.
– Serwetki – te nakrycia i dekoracje stołu – białe lub kolorowe, fantazyjnie ułożone, często pierwsze rzucają się w oczy, tutaj warto się postarać, tym bardziej, że o sztuce układania serwetek powstało bardzo wiele filmików i innych publikacji.
– Dekoracje – pod tym słowem kryje się wszystko to, co postawimy dodatkowo na stole – kwiaty w wazonach, świece, materiały – tutaj to już prawdziwa rewolucja.
Byle tylko nie miszmasz
Nakrycia i dekoracje stołu, choćby bardzo wyszukane, popsują całe wrażenie, jeśli nie zadbamy o to, by wszystkie elementy do siebie pasowały. To tak jak z ubraniem – ładnie i z klasą jest wtedy, gdy zadbamy o najmniejszy szczegół. Wszystko musi do siebie pasować, tak jak i do serwowanych potraw. Zupełnie inaczej wyglądać będzie stylizacja stołu wiejskiego, a zupełnie inaczej, gdy podawać będziemy sushi. Nakrycia i dekoracje stołu pozwalają na niezwykłe aranżacje, trzeba tylko uważać, żeby czasem nie przesadzić.