Wszystkie produkty zawierające żelazo są podstawą odpowiedniej diety i prawidłowej funkcji naszego organizmu. Brak tego pierwiastka jest niebezpieczny dla naszego organizmu, dlatego żelazo w diecie należy uzupełniać.
Przyczyny i objawy niedoboru żelaza.
Do głównych przyczyn niedoboru żelaza zaliczamy anemię, do której dochodzi w skutek złej diety lub w przypadku utraty znacznej ilości krwi. Oprócz tego kobiety w czasie ciąży mają większe zapotrzebowanie na żelazo, dlatego tak wiele z nich cierpi na anemię. Dzieci tak samo jak osoby dorosłe są narażone na brak tego pierwiastka, warto jest więc do ich codziennych posiłków dokładać produkty bogate w żelazo. Na niedobór żelaza bardzo często narażone są wcześniaki, dlatego pokarm jakim karmimy naszego malucha powinien być bogaty w ten pierwiastek.
Objawami niedoboru żelaza są przede wszystkim: zmęczenie, ból głowy, problemy w pracy naszego serca jak np.: tachykardia czy kołatanie serca, które jest niebezpieczne dla naszego życia. Oprócz tego powstają problemy z łamliwością paznokci i włosów oraz może występować szumienie w uszach, upośledzenie pamięci czy zmniejszenie odporności. Niektóre osoby borykające się z niedoborem żelaza doświadczają również takich objawów jak suchość skóry czy siwienie włosów. Jeżeli zauważymy u siebie, któryś z wyżej wymienionych objawów należy rozważyć zwiększenie ilości przyjmowania tego pierwiastka.
Produkty zawierające dużą ilość żelaza.
Lekki niedobór żelaza możemy zniwelować produktami bogatymi w ten składnik. W tym przypadku w naszej diecie powinno znaleźć się mięso, żółtka jaj oraz kakao lub czekolada z dużą jego zawartością. Jeśli lubimy podjadać między posiłkami dobrze jest mieć pod ręką takie produkty jak: suszone śliwki, jabłka, orzechy pistacjowe czy nasiona dyni. Do naszej diety powinniśmy wprowadzić również zielone warzywa a zwłaszcza pietruszkę, szczypiorek lub brokuły. Warto jest również sięgnąć po buraki oraz białą fasolę, która zawiera 10 mg żelaza w 100g. Zwykłe pieczywo możemy zastąpić pełnoziarnistym z uwagi na to, iż otręby ryżowe zawierają 18 mg żelaza w 100g produktu. Jak wiadomo ryby ze względu na to, że są bardzo zdrowe potrzebne są w każdej diecie, jednak w tym przypadku należy spożywać tylko takie ryby jak: śledź, makrela czy sardynka. Warto wiedzieć, że aby żelazo dobrze wchłaniało się do naszego organizmu, należy dostarczać również sporą ilość witaminy C. Podczas trwania diety, musimy pamiętać o tym, aby spożywać małą ilość błonnika i przetworów mlecznych oraz ograniczyć picie kawy i herbaty, ponieważ osłabia to w znaczny sposób wchłanianie tego pierwiastka.
Jeżeli jednak posiadamy duży niedobór żelaza lub widzimy, że nasza dieta nie przynosi rezultatów, powinniśmy jak najszybciej udać się do lekarza rodzinnego, który wprowadzi leczenie farmakologiczne. Po odstawieniu leków należy wykonać morfologię krwi, żeby sprawdzić czy nasze wyniki wróciły do normy. Pamiętajmy jednak, aby po zakończeniu leczenia farmakologicznego nadal spożywać produkty bogate w ten pierwiastek.